Call us: 555-555-5555
Blog de Bucuresti

Blog Post

Tulburari alimentare Anorexia

  • By seovasilescu
  • 22 Mar, 2016

Intr-o lume in care problema „suprapoderala” a obezitatii tinde sa devina mai putin o problema si mai mult un standard, anorexia risca sa treaca neobservata si tacuta, ca umbra casectica a celui in cauza.

Motivele invocate pentru aceasta temere de „a lua inauntru” pot fi diverse, insa originile acesteia sunt bine ascunse si dificil de investigat. Una din dificultati o constituie chiar refuzul anorexicului de-a considera situatia sa o problema, lucru care poate indica aspectul de auto-pedepsire, pentru motive atat de ascunse ca sunt necesari ani de psihoterapie pentru a le deslusi.

Pe masura ce este investigata problema anorexiei, apare ca refuzul de-a consuma hrana este legat de o „problematica a golului”. Treptat, cel in cauza constientizeaza senzatia unui gol intern, astfel incat putem spune ca prin demersul sau el pune in acord ceea ce simte (o realitate traita la nivel psihic) cu ceea ce este (realitatea corporala, exterioara). Este o incercare de-a exprima ceea ce traieste si nu poate comunica prin cuvinte.

In diferite etape apar aspecte diferite: uneori pericolul este unul extern (hrana; sursa acesteia; efectele nocive imaginate asupra corpului); la un nivel mai profund, pericolul apare ca fiind unul intern (iar refuzul de-a lua in interior apare ca o incercare de-a impiedica un scenariu temut – acela de-a distruge, de-a transforma in ceva fara valoare tocmai ceea ce ne tine in viata – hrana); simbolic, hrana poate fi echivalata cu un persecutor sau cu o victima, scenariul fiind acela al unui conflict perpetuu, iar abstinenta o modalitate disperata de-a evita noi confruntari si victime.

Lumea anorexicului este una de cosmar si pericolul este de-a reusi in batalia contra propriei persoane. De aceea orice interventie din exterior poate fi salvatoare sau un dezastru. Este o batalie de uzura, in care de-constructia necesara pentru a putea reface fundamentul necesar unui nou inceput merge adanc, aproape de inceputurile vietii.

Dar, mai multe despre acest subiect, pe www.cabinet-psihanaliza.ro/2010/02/25/tulburarile-alimentare-anorexia/

Share by: